Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı

Kasık fıtıkları kronik isteksizlik

veya iktidar sorunları oluşturabilir!

Detaylı Bilgi için Hemen Size Ulaşalım...



Kasık fıtığı

Karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Tüm fıtıkların %75'ini kasık fıtıkları oluşturur ve erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür. Direkt, indirekt ve femoral denilen üç tipi mevcuttur.

Kasık fıtığının riskleri nelerdir?

Fıtığın zaman içinde büyümesi ve testis torbasın doğru inmesi, kasık fıtıkları zamanında onarılmadığı takdirde uzun süre içinde gelişen kronik isteksizlik veya iktidar sorunları, fıtığın boğulması (fıtık yerinde sıkışıp boğulan kısım) içerisinde barsaklar olabilir ve bu acil ameliyat gerektiren hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur.

 

Fıtık Nedir?

Karın duvarı, karın içi organları bir zarf gibi saran ve vücudumuza şeklini veren kuvvetli bir kas ve bağ dokusu yapısıdır. Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması, yerinden çıkması, protrüze olmasıdır.  Karın duvarı fıtıkları Genel Cerrahi uzmanları tarafından ameliyatla tedavi edilir. Halk arasında bel fıtığı ya da boyun fıtığı olarak adlandırılan durumlar Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanlarının alanına girer. Fıtıklar kendiliğinden, travmaya bağlı olarak veya önceden geçirilmiş ameliyat bölgelerinde bulunan kesiler sonucunda ortaya çıkabilir. Tüm karın duvarı fıtıklarını yama ile kapatmak gerekir. Kasık fıtığı, göbek fıtığı, ameliyat kesisi fıtığı olarak üç grupta incelenebilir.

Kasık Fıtığı

Karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Tüm fıtıkların %75'ini kasık fıtıkları oluşturur ve erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür. Direkt, indirekt ve femoral denilen üç tipi mevcuttur.

Direkt İnguinal Herni:

Karın duvarının zayıfladığı orta ve ileri yaşlarda görülür. Fıtık, direkt olarak karın duvarından çıkarak oluşur. Yarım ay şeklinde bir görünümdedir ve çok büyük değildir. İnguinal kanalından çıkmaz ve karın içine el ile itilebilir. Çoğunlukla ayaktayken ya da karın içi basıncı artıran hareketler ile görünür. 

İndirekt İnguinal Herni:

Genelde üç tip de birbirine benzer ama indirekt olanı her yaşta görülebilir ve testis torbasına kadar inebilme potansiyeli mevcuttur. Kadınlara oranla erkeklerde 10 kat daha fazla rastlanır. Doğumsal bir oluşumdur ve genellikle gençlik döneminde olmak üzere, tüm yaş gruplarında görülebilir. Çoğunlukla tek taraflı olan fıtık, çok büyük olabilir. Boğulmuş fıtık olarak bilinen strangüle riski oldukça yüksektir.

Femoral Herni:

Femoral fıtık ise diğer tiplere göre daha nadir olarak ortaya çıkar. Kadınlarda en sık görülen fıtık türüdür. Kasık bölgesinde yer alan ve bacağa giden ana damarlar, femoral ring adlı dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçer. Bu bölgede oluşan fıtıklara femoral herni denir. hamilelik ve fiziksel zorlanma sonucunda oluşur.

 

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığı ilk oluşmaya başladığı zaman yırtık küçük boyutlardadır. Bu noktada şişlik pek olmaz çünkü bağırsak yırtıktan dışarı çıkmamıştır. Başlangıç fıtıklarına nokta fıtık denilmektedir. Kasık fıtığı başlangıç aşamasında çok fazla belirti vermez. ilerleyen zamanlarda ise bazı belirtiler gözükmeye başlar, en önemli belirtisi kasıkta oluşan şişlikler. Bu şişkinlik ayaktayken, ıkınırken veya öksürürken daha belirgin olur. Çoğu zaman da uzanınca geçer. Bu şişliklerde zaman zaman ağrı olabilir. İleri derece bir fıtıkta ise ağrının şiddeti ve sıklığı artar. Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vaka da ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir.

Kasık fıtığının riskleri

  • Fıtığın zaman içinde büyümesi ve testis torbasın doğru inmesi
  • Kasık fıtıkları zamanında onarılmadığı takdirde uzun süre içinde gelişen kronik isteksizlik veya iktidar sorunları
  • Fıtığın boğulması (Fıtık yerinde sıkışıp boğulan kısım) içerisinde barsaklar olabilir ve bu acil ameliyat gerektiren hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur.

Kasık fıtığı tedavisi

Kasık fıtığın bilinen tek tedavi yöntemi cerrahidir. Fıtık cerrahisinde amaç fıtığın karın içine yerleştirilmesi, kese oluşumunun ortadan kaldırılması, çıkışa sebep olan boşluğun kapatılması ve nüks etmesini engellemek maksadıyla karın duvarında bulunan defektin onarılmasıdır. Kasık fıtığı ameliyatları genellikle 30 dakika sürer. Modern tıp yöntemi ile artık hastanın kasık fıtığı kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Nüks etme olasılığı oldukça düşüktür. Ameliyat Açık ve kapalı (laparoskopik) olmak üzere iki türlü yöntem ile gerçekleştirilebilir. İki ameliyat yönteminde de yapılan işlem aynıdır.  Ancak genel anestezi kullanımının mümkün olmadığı, çok büyük fıtıklar, prostat ameliyatı öyküsü olan hastalar ve sıkışmış ve boğulmuş fıtıkları olan hastalarda kapalı ameliyat uygulanmaz.



Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

İlgili Videolar

İlgili Yazılar

adresHAYAT HASTANESİ BURSA
Adres : Ankara Yolu Caddesi No:44
Büyükşehir Belediye Binası Karşısı
Osmangazi/BURSA


Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM