Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı

50 Yaş üzerinde Guatr

Daha Sık Görülmektedir.

Detaylı bilgi için Hemen Size Ulaşalım...



Guatr nasıl teşhis edilir

Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Guatr teşhisi; muayene, kan testi (T3, T4, TSH hormonları tetkiki), tiroid ultrasonu veya sintigrafisi ile konur.

Guatr neden oluşur?

Guatr’ın en yaygın sebebi yetersiz iyot alımıdır. İyot eksikliğinde ve gebelikte vücudun artan hormon ihtiyacı sonucunda guatr meydana gelebilir. 

Guatr

Guatr Boynun ön alt bölgesinde bulunan tiroid bezinin az veya fazla çalışmasına bağlı olarak büyümesidir. İç salgı bezi olarak bilinen ve kelebek şeklini andıran tiroid, vücut üzerinde birtakım fiziksel ve kimyasal olayları gerçekleştirmekle sorumludur. Aşırı büyüdüğünde veya iltihaplandığında görevini tam olarak yerine getiremez ve guatr olarak adlandırılan hastalığa sebebiyet verir. Tiroid bezinin çalışması bozulduğunda çok ciddi rahatsızlıklara ve şikayetlere neden olabilir. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen tiroit bezi sorunları, birçok rahatsızlığa da zemin oluşturmaktadır. Tiroit bezi fonksiyonları, genel vücut sağlığı açısından da çok önemlidir. Çünkü tiroit hormon düzeyindeki dengesizlik, diğer organ ve sistemlerin çalışmasını da olumsuz etkiler. Halsizlik, kilo kaybı, kilo verememe gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroit hormonundaki düzensizlikler, kişinin yaşam kalitesini de düşürür.

Guatr Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

 

Guatr belirtileri

Genelde basit guatr, herhangi bir şikâyete neden olmaz, çünkü belirtileri fark edilir düzeyde olmayabilir. Tiroid bezinde oluşan büyüme guatrın en büyük belirtisidir. Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir. Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi şikayetler söz konusu olabilir. Tiroidin ani olarak büyümesi, ağrılı ve hassas olması, tiroid nodülünde içe kanamada veya ani gelişen tiroid kanserlerinde görülür. Guatrı olan hastada görülen diğer belirtiler ise; Boğazda bir sıkılık hissetme, yutkunurken zorluk yaşamak, nefes almada zorluk, seste boğukluk, fazla öksürme

Guatr çeşitleri

İki tür guatr vardır:

Diffüz Guatr: Tüm tiroid bezi şişer. Dokunulduğunda pürüzsüzdür.

Nodüler Guatr: Tiroid bezinin bazı kısımları şişer. Dokunulduğunda pütürlüdür.

Guatr nasıl teşhis edilir

Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Guatr teşhisi; muayene, kan testi (T3, T4, TSH hormonları tetkiki), tiroid ultrasonu veya sintigrafisi ile konur.

 

Guatr büyüme sebepleri

Guatr’ın en yaygın sebebi yetersiz iyot alımıdır. İyot eksikliğinde ve gebelikte vücudun artan hormon ihtiyacı sonucunda guatr meydana gelebilir. 

  • Cinsiyet: Kadınlarda guatr görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır.
  • Yaş: 50 yaş üzeri kişilerde guatr görülme olasılığı daha fazladır.
  • Hipertiroidi: Tiroid bezinin çok fazla aktif olması, guatra neden olmaktadır.
  • Hipotiroidi: Tiroid bezinin yeterince çalışmadığı durumlarda guatr ortaya çıkabilmektedir.
  • Nodül: Tiroid bezi, bazen nodül yüzünden de büyüyebilir. Nodül içeren guatrlara nodüler guatr denir.
  • Sigara içen kişiler: Yapılan araştırmalara göre sigara içen kişilerde guatr görülme riskinin daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Hamilelik ve menapoz: Kadınlar hamile kaldıktan sonra veya menapoz evresindelerse daha çok guatr riski ile karşı karşıyadırlar.
  • Bazı ilaçlar: Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar guatra neden olabilmektedir.
  • Radyasyon: Özellikle boyun ve göğüs kısmı radyasyona maruz kalan kişilerde guatr görülme riski daha fazladır.
  • Bazı yiyecekler (kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, tofu, yer fıstığı gibi “guatrojenik gıdalar” olarak bilinen bazı yiyecekler çok tüketildiğinde tiroid bezinin fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur.)
  • Tiroid Kanseri: Tiroid kanseri de tiroid bezinin içinde bir şişlik meydana getirir.
  • Tiroid bezi iltihabi: Bezde bulunan iltihap da tiroid bezini büyütür.

Guatr Tedavisi

Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya birkaçı uygulanabilir. Hormon eksikliği olan hastalarda tiroid hormonu ilaç olarak verilmektedir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını baskılayacak ilaçlar verilerek hormon düzeyi normale çekildikten sonra ameliyat veya radyoaktif iyot tedavisi yapılır. Hormon seviyelerinin normal olduğu ve genelde nodüllerin görüldüğü durumlarda genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide tiroid bezinin bir bölümü veya tamamı çıkarılmaktadır. Guatrda cerrahi kararı hastanın hormon düzeyi, kanser varlığı, yutma ve ya solunum bozukluklarının olması ya da kozmetik nedenlere bakılarak verilmektedir. Ameliyatta tiroid bezi komşuluğundaki dokuların korunması önem taşımaktadır. Ayrıca ameliyat bölgesinde iz bırakmamak için özen göstermek gerekir.

Guatr Hastaları Ne Zaman Ameliyat Olmalı?

 

 



Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

İlgili Yazılar

İyot eksikliği guatr hastalığına neden oluyor !

İyot, vücudumuz tarafından üretilmeyen, ancak besinler yoluyla temin edilebilen kimyasal bir elementtir. İyot tiroid bezinin işleyişini düzgün sürdürmek için gerekli temel maddedir. Tiroid bezi, iyot tiroid hormonlarını sentezlemede ...

Devamı

adresHAYAT HASTANESİ BURSA
Adres : Ankara Yolu Caddesi No:44
Büyükşehir Belediye Binası Karşısı
Osmangazi/BURSA


Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM