Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı

Safra kesesi ameliyatı

kapalı olarak laparoskopi

yöntemiyle yapılmaktadır

Detaylı Bilgi için Hemen Size Ulaşalım...



1 saatte ameliyatınızı olarak eve gidebilirsiniz!

Safra kesesi ameliyatı günümüzde kapalı olarak laparoskopi yöntemiyle yapılmaktadır. Ameliyat sırasında karına üç veya dört adet birer cm delikler açılır ve o deliklere yerleştirilen aletler ile safra kesesi alınır. Ameliyat süresi eğer bir komplikasyon çıkmaz ise en fazla bir saat sürmektedir. Hasta ameliyat sonrasında aynı gün içerisinde ayağa kalmaktadır ve yemek yiyebilmektedir.

Kapalı safra kesesi ameliyatının açık ameliyata göre en önemli üstünlükleri nelerdir?

Kapalı ameliyatta, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası yara enfeksiyonu riskinin daha az olması, kapalı ameliyat sonrası iyileşme süresinin daha kısa olması, kapalı ameliyat sonrası estetik görünümün daha iyi olması ve işe erken dönebilme imkanıdır.

Safra Kesesi

Safra kesesi, karaciğerin üretmiş olduğu safrayı biriktiren ve yemeklerden sonra bol miktarda salgılayan küçük bir organdır. Saf­ra kesesi karaciğerden salgılanan safrayı de­polar ve yoğunlaştırır. Safra kesesinin onikiparmak bağırsağına boşalttığı safra yağların sindirimi için kullanılır. Safra kesesi hastalıkları safranın işlevsel bozuklukları neticesinde meydana gelir. En çok görülen sorun ise safra kesesi ile safra yolları taşlarıdır.

Safra Kesesi Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

 

Safra Kesesi Taşı Belirtileri

Şişkinlik, hazımsızlık, mide ekşimesi ve yanması, gaz, mide bulantısı, kusma, karnın üst kısmında ve sırtın üst kısmında ağrı, derin nefes alındığında ağrının artması, sarılık, göz beyazının ve cildin sararması, ateş ve titreme, dışkınızın veya idrarınızın normalden daha koyu olması, iştahsızlık belirtileri arasındadır.

Safra kesesi taşı, bazı kişilerde herhangi bir şikayete neden olmaz. Genellikle başka bir sebepten dolayı çekilen bir röntgen filminde, ultrason ya da bilgisayarlı tomografi incelemesinde tespit edilir.

 

Safra Kesesi Taşı Nedenleri

Sindirim sırasında, safra kanalı ile mideye (duodenum) safra aktarılır. Safra kesesinde oluşan taşlar kalsiyum kristalleri dir, bu taşların oluşumuna bilirubin fazlalığı veya kolesterol neden olabilir. Safra taşları, safra kesesi, safra kanalı veya safra yollarının herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu rahatsızlığın herkes de görülme ihtimali vardır, ancak risk faktörü olan kişiler genellikle kadınla hamileler, 35 yaş üzeri kişiler, şeker hastalığı olanlar ve obez sınırına gelen kişilerdir.

 

Safra kesesi taşı teşhisi

Hastalığın tanısı; tipik muayene    beraber kan, idrar, gaita tetkikleri ve Abdominal (karın-batın) ultrason (US) ile konulur. Bu tetkiklerle %100’e yakın kesin bir teşhis konulabilir, nadir olarak bilgisayarlı tomografi, MRI gibi diğer görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Ayrıca safra kanalında bulunan taşlar için ultrason dışında ERCP dediğimiz endoskopik girişimlerden hem tanı hem de tedavide yararlanılır. ERCP özellikle safra yollarına düşen taş durumlarında en güvenli yöntem ve safra yollarına yapılacak müdahalelerde ilk seçenek kabul edilir. Ağız yoluyla mideden ince bağırsağa yerleştirilen esnek bir tüp kullanılır ve bu tüp aracılığıyla safra sistemi kanallarına boya enjekte edilir. ERCP genelde güvenli olsa da bazı yan etkileri mevcuttur. Görüntüleme işlemine girilmeden önce alerjik reaksiyon söz konusuysa doktor bilgilendirilmelidir. 

Safra kesesi taşı tedavi yöntemleri

Şikayete sebep olan safra kesesi taşlarında tedavi cerrahidir. Şayet ameliyat edilmezler ise taşlar safra kesesinden çıkıp ana safra kanalında tıkanmaya, dolayısıyla sarılığa yol açabilirler. Bazen akut pankreatit denilen pankreas iltihaplarına neden olabilirler. Biraz daha büyük taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayarak safra kesesinin şişmesine ve iltihabına sebep olurlar ki bu durum acil ameliyat gerektirebilir. Safra taşları, safra kesesinin bir hastalığıdır. Sadece taşlar alınacak olsa bir süre sonra aynı taşlar tekrar oluşur. Ayrıca safra kesesi olmadan da normal hayatımızı devam ettirebiliriz. Bu nedenle sadece safra kesesindeki taşların alınması şeklinde bir tedavi yoktur. Safra kesesi ve taşlar birlikte alınır.  Ameliyat günümüzde kapalı olarak laparoskopi yöntemiyle yapılmaktadır. Ameliyat sırasında karına üç veya dört adet birer cm delikler açılır ve o deliklere yerleştirilen aletler ile safra kesesi alınır. Ameliyat süresi eğer bir komplikasyon çıkmaz ise en fazla bir saat sürmektedir. Hasta ameliyat sonrasında aynı gün içerisinde ayağa kalmaktadır ve yemek yiyebilmektedir. Diğer yandan, bazı vakalarda bu yöntem uygun olmamaktadır. Bu nedenle, açık ameliyat diğer bir seçenek halini almaktadır. Açık ameliyat sırasında, karın bölgesinden büyük bir kesim yapılır. Bu ameliyatı geçiren hastaların daha uzun bir süre hastanede kalması gerekmektedir. Safra kesesi ciddi derecede iltihaplandığında da açık ameliyat gerekli görülmektedir. Her iki ameliyatta da amaç safra kesesinin çıkarılmasıdır. Kapalı safra kesesi ameliyatının açık ameliyata göre en önemli üstünlükleri:

  • Kapalı ameliyatta, ameliyat sonrası ağrının daha az olması
  • Kapalı ameliyat sonrası yara enfeksiyonu riskinin daha az olması
  • Kapalı ameliyat sonrası iyileşme süresinin daha kısa olması
  • Kapalı ameliyat sonrası estetik görünümün daha iyi olması ve işe erken dönebilme imkanıdır.


Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

İlgili Yazılar

Safra Kesesi Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Safra kesesi taşı tedavisi planlanırken ilk adım daima diyeti düzenlemektir. Bazı yiyecekler diyetten tamamen çıkarılır veya tüketimi azaltılırsa safra ataklarının gelmesi de önlenmiş olur. Düşük yağlı ve yüksek lifli bir ...

Devamı

Safra kesesi taşı tedavisinde kolay dönem...

Safra kesesinde oluşan taşlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Safra kesesi taşının uzun zaman sessiz kalacağı gibi, hiç beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabileceğini kaydeden Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin; vaktinde tespit edilip, zamanında tedavisi yapılmayan safra kesesi taşlarının safra kesesinde ciddi iltihaplanmalara hatta safra kanalında tıkanmalar ve sarılıklara, pankreas bezi iltihabına kadar giden ciddi ağır komplikasyonlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Devamı

adresHAYAT HASTANESİ BURSA
Adres : Ankara Yolu Caddesi No:44
Büyükşehir Belediye Binası Karşısı
Osmangazi/BURSA


Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM