Op.Dr Servet Yetkin Genel Cerrahi Uzmanı
Anasayfa - Blog - Kabızlığı önlemenin yolları...
Kabızlığı önlemenin yolları...

Kabızlığı önlemenin yolları...

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi: Sebze meyve bakımından zengin beslenme ve lif bakımından zengin beslenme, kabızlığı önlemek için yararlı olabilir. Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, özellikle ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem magnezyum içermektedirler ayrıca her gün içilen 1 adet maden suyunun yine magnezyum içeriğinden dolayı kabızlığa faydası olacaktır. Tam tahıllı ekmek, hurma, kepekli pirinç vs. gibi lif bakımından zengin gıdalar dışkının şişmesini sağlar ve bağırsak aktivitesini destekler. En iyisi lifli gıdaların miktarını yavaş yavaş artırmaktır, çünkü bağırsaklar duruma uyum sağlayana kadar başlarda ek şikayetler (şişkinlik, karın ağrısı, doluluk hissi) görülebilir.

Yeterince sıvı almak: Sıvı tüketimi günde en az 2 veya 2.5 litre olmalıdır.

Özellikle Sabahları aç karnına ve her öğünden önce bir bardak su içmek bağırsağı uyarır.

Hareketli bir yaşam: Düzenli spor yapmak kabızlık belirtilerini azaltmaktadır, günde en azından yarım saatlik yürüyüşün bile etkisini göreceksiniz. Bisiklete binmek, yüzmek, koşu yapmak veya dans etmek hiç fark etmez, hareket bağırsak aktivitesini uyaran başarı anahtarlarından biridir.

Tuvalet düzeni- Rutin kazanımı:   Dışkılama isteği geldiği zaman baskılamadan tuvalete gitmek, her gün aynı saatte tuvalete gitmek ve tuvalete çıkma hissi yoksa bile 3-5 dk oturmak dışkılama düzenini sağlayarak faydalı olacaktır.

Kalın bağırsak masajı: Kalın bağırsak boyunca saat yönünde yapılan bir karın masajı bağırsakları uyarır, bu işlemin günde beş dakika boyunca yapılması yeterlidir.

Probiyotikler: Probiyotik özellikli besinler, bağırsak florasına etki ederek uzun vadede bağırsak düzeni sağlamaya yardımcı olmaktadır. Probiyotik bakteriler besinlerin vücudumuzda parçalanmasını ve kullanılabilmesini sağladıkları için bağırsağımızda yüksek sayıda farklı türlerde probiyotik bakterilerin bulunmasına ihtiyacımız vardır. Bağırsağımızdaki bakteri florası zayıfladığında veya zarar gördüğünde (ör. ilaçlar (antibiyotikler), stres veya sağlıksız beslenme sebebiyle) fermantasyon ve çürüme süreçleri başlar ve bunlar bağırsak aktivitesini olumsuz etkileyebilir ve yavaşlatabilir. Zarar görmüş bir bağırsak florasının yapılandırılması ve yenilenmesi için yüksek aktiviteye sahip mikroorganizma suşları içeren probiyotikler önerilmektedir. Bunlar bağırsak mukozasını korur, metabolik süreçleri destekler ve dışkı frekansını yükseltebilir, dışkının kıvamını iyileştirebilir ve besinlerin bağırsakta kaldığı süreyi kısaltabilirler.

Kabızlık problemini çözmek için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki içerikli bitki çayları ve lavman doktora danışılmadan kullanılmamalıdır çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğine sebep olacaktır.

Hastalıklar ve Tadaviler

Sizi Arayalım


doktorunuza sorun

BİZ SİZİ ARAYALIM